Scroll Top
logo_ugt
C/Miquel Blay, 1 (3a i 4a planta) - 17001 Girona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Manifest de la UGT de Catalunya #25N Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

La UGT de Catalunya, davant un nou 25 de novembre manifestem, un cop més, el més ferm rebuig davant tota violència masclista. Les xifres mostren que el problema, lluny de desaparèixer, s’ha fet crònic i constant any rere any: 1 de cada 5 dones van ser víctimes d’alguna violència masclista a Catalunya el 20161 , 9 dones van ser assassinades el 2017 i ja són 6 les víctimes mortals al 2018.

Alertem a les empreses i denunciem les formes de violència de gènere més generalitzades i a la vegada més ocultes en l’àmbit laboral: l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe. Un 15% de les dones amb feina remunerada va patir algun tipus de discriminació a la feina2. La majoria d’empreses, tot i estar obligades, no disposen d’un protocol de prevenció i d’actuació davant aquests tipus d’assetjaments a la feina.

Denunciem la bretxa salarial com una forma de violència vers les dones. Les dones cobren un 24% menys que els homes a Catalunya. Aquesta desigualtat actua en forma de violència present i futura, doncs condiciona les pensions del futur de les dones.

Constatem el poc ús de les prestacions i drets laborals. S’ha de posar en evidència la problemàtica de les treballadores que pateixen violència masclista en la parella i de defensar una major efectivitat dels seus drets laborals, econòmics i de la Seguretat Social. Resulta alarmant l’escàs ús de prestacions i drets laborals que en fan les dones víctimes de violència i l’insuficient desenvolupament de mesures per a la contractació i foment de l’ocupació.

Assenyalem la falta de voluntat política per eradicar aquesta xacra social. La disminució de recursos dedicats a polítiques d’igualtat durant els anys de retallades, no s’han compensat en els darrers anys. És imprescindible un major compromís dels poders públics, administracions i institucions així com de la societat en el seu conjunt, per l’eliminació de aquesta xacra social que té les seves arrels en la desigualtat de les relacions de poder entre dones i homes.

Per tot això, des de la UGT de Catalunya reclamem als governs competents voluntat política i un increment de les partides pressupostàries dedicades a combatre aquesta xacra.

En l’àmbit social: 

  • A les escoles, per educar les nenes i nens en la igualtat i respecte mutu.
  • A les xarxes d’atenció i assistència mèdica i social i cossos de seguretat i judicials, per disposar dels recursos necessaris per prevenir, detectar i resoldre qualsevol cas de violència masclista en la parella o fora d’ella, així com garantir els recursos necessaris per a les dones víctimes així com pels seus fills i filles.
  • Als mitjans de comunicació, incorporar a tots els continguts i formes de comunicació la perspectiva de gènere.

En l’àmbit laboral: 

  • Dimensionar el cos d’inspectores i inspectors de treball per garantir la persecució i sanció dels incompliments en matèria d’igualtat a les empreses, especialment garantint la tinència i aplicació de plans o mesures d’igualtat i protocols de prevenció i actuació.
  • Garantir que les situacions derivades de violència masclista, com absències del lloc de treball o baixes mèdiques, no representin cap merma econòmica per a les treballadores.
  • Intensificar la sensibilització contra la discriminació i la violència masclista mitjançant formació específica per a qui negocia convenis col•lectius i plans d’igualtat, tant a l’àmbit sindical com empresarial.

En la negociació col·lectiva:

  • Introduir i millorar les garanties de protecció laboral per a les dones víctimes de violència masclista.
  • Negociar protocols d’actuació així com mesures de protecció específiques dels drets laborals per a les treballadores víctimes de violència masclista que no hagin denunciat el seu agressor.

Instem les treballadores i treballadors i el conjunt de la societat a participar en els diferents actes i manifestacions organitzats al voltant del 25 de novembre, per a manifestar el nostre compromís amb la eradicació de la violència masclista.

Aquí us podeu descarregar el manifest en pdf.

Tríptic ‘Assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa’

Tríptic ‘Drets laborals de les dones víctimes de violència masclista’